5545 poze   111908 vizite
Albume
Achimenes and co   Achimenes- Wish list-Foto preluateArbusti fructiferiBromeliaceaeBujoriClematisExperienta proprieGeraniumHemerocallis   Arctic Snow   Big Blue   Blueberry Candy   Bourbon King sau Cherry Point   Canadian Border Patrol   Chicago Picotee Memories   Chosen Love   Christmas Candles   Christmas Is   Daring Deception   Double Firecracker   Double River Wye   Frans Hals   H fulva   Highland Lord   Kwanso   Little Cadet   Little Grapette   Lolita   Mauna Loa   Missouri Beauty   Mosel   My Melinda   Nabis v   Night Beacon sau Chicago Royal Robe   Pretty Fancy   SILOAM DAVID KIRCHOFF   Siloam Lady Lucia   Siloam Robert Clary   Siloam Showgirl   Spider Miracle   Stella d Oro   Summer Wine?   Tis Midnight   Veuve Joyeuse   WISEST OF WIZARDSHostaIdentificareIris   Iris 2016      Bobocei   Iris 2017Iris pumila   Iris pumila 2016   Iris pumila 2017Lycium barbarumNarcisePelargoniumPhloxPlante   Primavara 2010   Primavara 2011   Primavara 2013   Primavara 2014   Primavara 2015   Primavara 2016   Primavara 2017Plante ghiveciPlante IIProduse hand-made   BIJUTERII MACRAME   COSURI FETRU   Gentute din fetruRosa   Beaute   Buccaneer   Casanova   Chrysler Imperial   Double Delight   Full House   Gaujard? - roz cu fucsia   Hocus Pocus   Imperatrice Farah   Kronenbourg   Pink Intuition   Queen Elisabeth   Red Intuition   V Dimov 3 - Full House de la Tantau   V Dimov 30 -Julio Iglesias   V Necunoscut 1 - rosu 2 catarator   V Necunoscut 2 -roz inchis pt dulceata   V Necunoscut 3- roz deschis pt dulceata   V Necunoscut 4 - portocaliu   V Necunoscut 5 - 22 Dimov   V Necunoscut 6 - Rosu inchis   V Necunoscut 7 - galben catarator   V Necunoscut 8 - roz catarator   V Necunoscut 9 - rosu 1 cataratorschimbSuculente   Adenium      GrupSuculente disponibileTradescantia virginianaV AmazingV ANUNT   ErickevinV Diverse   Flora spontana   Peisaj   RocarieV RoV RociV Scuze publiceV TargovisteV TestoaseWish list   Alte dorinteZburatoare

membru din 29 septembrie 2010

V Targoviste

Târgoviște este reședința și cel mai mare oraș al județului Dâmbovița, situat în Muntenia. Reședință domnească și capitală între 1396 și 1714, orașul a deținut mai bine de trei secole statutul de cel mai important centru economic, politico-militar și cultural-artistic al Țării Românești.[ro.wikipedia.org/wiki/ Târgoviște]
Privind originea Târgoviştei, una din ipotezele cele mai răspândite ne spune că, primii locuitori ar fi `descălecat` din Ţara Făgăraşului, din zona satelor Viştea de Sus şi Viştea de Jos, întemeind pe Ialomiţa Târgul-Viştii. Este de observat că apariţia oraşului s-a produs odată cu `descălecatul`, tot dinspre Făgăraş, a întâilor domni, un Negru Vodă (legendar, de astă dată) şi Basarab I, unificatorii voievodatelor sud-carpatice şi întemeietorii, astfel, ai Ţării Româneşti.
Nicolae Iorga crede că, la Târgovişte, a avut loc bătălia (datând-o în 1369) dintre voievodul Transilvaniei Nicolae Lackfi şi pârcălabul Dragomir al cetăţii Dâmboviţei în vremea domniei lui Vladislav I, alias Vlaicu-Vodă, câştigată de români. Este de reţinut că, în cronica turcului Ioan Küküllö, se pomeneşte de existenţa, pe locul unde se află astăzi oraşul, a unei fortificaţii, căci `voievodul Nicolae, după ce a trecut cu oastea [...] râul Ialomiţa luând cu putere întăriturile ridicate de valahi` este nevoit să se retragă. O dovadă că oraşul exista încă de atunci şi că, românii s-au bătut cu îndârjire.
Târgovişte a fost reşedinţă domnească şi capitală a Ţării Româneşti timp de trei secole cu unele întreruperi. Cercetările arheologice întreprinse în ultimile decenii la unele monumente târgoviştene nu au putut preciza în suficienţă măsură toate aspectele legate de perioada de început a oraşului şi, mai ales, despre stabilirea împrejurimilor concrete în care aşezarea rurală a devenit târg. Târgovişte este rezultatul unui proces mixt de transformare a unei aşezări săteşti mai vechi, datând cel mai târziu de la începutul secolului XIV, în oraş, cu o rapidă evoluţie de urbanizare ca urmare a existenţei unui vechi târg periodic şi apoi a stabilirii aici a unei reşedinţe domneşti. Aceste fapte au contribuit substanţial la dezvoltarea Târgoviştei, care a căpătat treptat un pregnant caracter urban în noua sa calitate de reşedinţă şi apoi de capitală a Ţării Româneşti.
Apariţia şi dezvoltarea oraşului au fost influenţate atât de poziţia geografică, cât şi de cea strategică avantajoasă.
Poziţia naturală favorabilă - în eventualitatea unui atac, oraşul era protejat de păduri, ape curgătoare şi mlaştini - precum şi faptul că se afla mai spre nord, mai departe de graniţa Imperiului Turcesc, au contribuit la alegerea acestui loc pentru stabilirea unei reşedinţe domneşti..[www.targoviste.light-soft.ro/index.html ][...]
În anul 1584 domnitorul Petru Cercel dispune amenajarea grădinilor domnesti poziționate în imediata apropiere a Curții Domnești. Peste ani, în timpul domniei sale, Constantin Brancoveanu le mărește suprafața, aducând un plus splendidelor grădini prin construirea unui foișor de vară - minunat loc ce oferă odihnă și ocazia de a admira un peisaj despre care peisagistul Home ar afirma că `poate provoca sentimente de grandoare, admiratie, veselie, dar și impresii de sălbatic, de surprindere` și romantism.
În anul 1970, locuitorilor oraşului Târgovişte li se oferea un nou loc de recreare, prin transformarea grădinilor domnești într-o zonă ce astăzi am putea-o încadra genului mixt- Parcul Chindia. [...]
Parcul Chindia, un loc de agrement căutat, ocupă o parte a luncii Ialomiței, între zidul de nord-est al incintei Curții-Domnești și Iazul Morilor; pe acest loc s-a aflat ceairul domnesc( Grădina Curții Domnești), care se continua pe celălalt mal al Ialomiței, până la poalele Dealului Mănăstirii, ca rezervație de vânătoare. Vechea gradina, înconjurată de un zid de bolovani și cărămidă, după descrierea lui Anton Maria del Chiaro- secretarul domnului Constantin Brâncoveanu- avea două intrări: una care se păstrează și azi practicată în zidul curții ce permitea accesul de la palat și alta pe latura de nord( c. Moisescu, 1978). Amenajările recente reprezentate de peluze și ronduri de flori, elemente decorative din blocuri de piatră, locuri pentru joacă și lacul de agrement fac din acest parcoaza de odihnă cea mai căutată de târgovișteni.[Rădița Alexe, Ecosistemul Urban Targoviște. Habitat, societate, mediu, Editura Transveral București, pag 209]

Comentarii album • 34
Coralia 23 noiembrie 2017  
Pt cei ce s ar întreba vreodată de ce am 3 comentarii care arată a nebunie....Ele sunt răspuns la comentariile unei doamne care afirma că orașul Târgoviște este îmbătrânit...probabil a deranjat o tenta politica a răspunsurilor mele și și a șters comentariile!
Raportează
Coralia 23 noiembrie 2017  
Mergeți în București! Ce arăta rău, acum cu pupăza roz primărița, arată și mai rău. Nu mi se pare îmbătrânit deloc! Dar na, fiecare cu orașul ei natal.
Raportează
Coralia 23 noiembrie 2017  
Apropo, ca modernizare( de rasu' plansu' ) trebuie adăugate și spațiile verzi din care au tăiat arbori bătrâni și au plantat cupresaceae....Așa că, să nu le mai dam idei că i învechit orașul, că primăria rezolva repede; dărâmă Turnul Chindiei, scot piatra cubica de pe centrul vechi ( că dacă vine dragnea in vizita să nu îi bâțâie capul de la denivelări) și taie toți arborii rămași în cele 2 parcuri istorice. Că așa i la români! Acum, serios, s a construit un mall, altul e in construcție, proiecte pt șoseaua de centură​, lărgirea parcului Chindia și 4 stații de alimentare mașini electrice.
Raportează
Coralia 21 noiembrie 2017  
Spre deosebire de altele, arata f bine! Nu știu de când nu l ați mai văzut, insa e destul de modernizat.
Raportează
Florina 18 aprilie 2014  
Multumesc pentru aceste imagini superbe. Trec des prin Targoviste, imi place orasul vechi dar pana acum nu vazusem aceasta zona.
Raportează
Coralia 18 aprilie 2014  
Cu mult drag! Orasul are neajunsurile lui, iar cel mai mare defect sunt locuri de joaca colorate amplasate in zone istorice...ar trebui sa nu incurcam linistea istoriei cu zgomotul facut de copii.
Raportează
JOHNSMITH27 3 iulie 2013  
superb!
Raportează
alexhalpert 2 noiembrie 2012  
superb parcul! deoare-ce Targoviste este unul din putinele orase din Romania in care n-am ajuns si din pacate nici nu cred ca o sa ajung v-asi fi tare recunascator daca ati reusi si un album de prezentare a orasului!
Raportează
Coralia 2 noiembrie 2012  
Istoric si prezentare gasiti pe site-uri, blog-uri, de ex pe site-ul primariei. N-ar fi foarte inspirat sa pun acum o monografie a orasului pe sunphoto, insa voi incerca sa fac un rezumat...Altfel, nu-i mare lucru de vazut in oras, desi are o istorie mi se par prea mari contrastele.Altfel, mi-e greata sa vad cum, in imbecilitatea autoritatilor, s-a trantit intr-o parte a parcului un loc de joaca pt copii; da ca nuca-n perete plasticul colorat la o distanta de 100m de ruinele Cetatii Domnesti. Zona ce apare in fotografii reprezinta numai cca.3000mp pe care se intinde rocaria/alpinariul parcului. Am avut proiectul de diploma pe zona aceasta si de aceea am foarte multe poze; parcul se intinde pe 14ha.
Raportează
costachegeorgeta 10 august 2012  
sunte-ti din tirgoviste?
Raportează
Coralia 11 august 2012  
Da, sunt din Targoviste!
Raportează
cristigl 21 iunie 2012  
superbe peisaje!
Raportează
Coralia 21 iunie 2012  
:)Intr-adevar..
Raportează
uzum 8 iunie 2012  
foarte frumos!
Raportează
Coralia 8 iunie 2012  
Multumesc pentru vizita!
Raportează
sylvia 24 mai 2012  
targoviste... nu stiu de ce am un sentiment special pt. el!
Raportează
Coralia 24 mai 2012  
De multe ori asociem persoane sau sentimente cu locuri, muzica, obiecte, trairi...uneori o facem constient, alteori nu...
Raportează
flytitus 19 mai 2012  
Frumos album !
Raportează
Coralia 20 mai 2012  
Va multumesc pentru vizita!
Raportează
Coralia 14 mai 2012  
si mie imi place zona, mai ales privita din interior...accesul in alpinariu este interzis, se admira numai de pe alee.Foto sunt parte a proiectului de licenta si am facut un `circuit` si catarari pe bolovani...:)
Raportează
Lizica 12 aprilie 2012  
Frumoase imagini !
Raportează
lalea 12 aprilie 2012  
Superb parc!
Raportează
danielar63 12 aprilie 2012  
minunate locuri!
Raportează
olgutza 12 aprilie 2012  
ce peisaje frumoase ..
Raportează
norela 11 aprilie 2012  
superbe peisaje!
Minunata Targovistea primavara!
Raportează
Coralia 11 aprilie 2012  
E doar un colt...Sper sa revin cu imagini si din alte zone:)
Raportează
Meddy 11 aprilie 2012  
ce peisaje superbe!!!!
Raportează
Lenny 11 aprilie 2012  
Doar e primavara!
Raportează
Coralia 11 aprilie 2012  
Intr-adevar e splendid alpinariul! Pacat ca pe site pozele isi pierd din calitate...
Raportează
Lenny 11 aprilie 2012  
Intr-adevar, tu vezi altfel! Eu, personal, ma bucur ca le-ai postat sa ma/ne bucur/am de ele!
Raportează
Coralia 11 aprilie 2012  
Asa este...oricum, acest alpinariu inseamna muntele adus in centrul orasului...sper sa urmeze si alte foto la fel de `vesele si colorate`ca sa citez pe cineva!
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.